диабет

Диабет – скрити опасности за зрението

По последни данни на Световната здравна организация от 2017 г. страдащите от диабет, навършили пълнолетие, наброяват плашещия брой от 451 милиона души. Това е едно от най-честите ендокринни заболявания, което за съжаление оказва сериозно негативно въздействие и на зрението. Специалистите са единодушни, че захарната болест е една от най-сериозните причини за слепота в световен мащаб.

Зрителни нарушения вследствие на диабет

Диабетна ретинопатия

Това е една от най-честите негативни последици за зрението от захарната болест. Зрителното нарушение се развива най-вече в случаите, в които нивата на кръвна захар са хронично завишени.
Най-засегнатата част от зрителния анализатор при това състояние е ретината. Тя представлява група от клетки в задната част на окото, през които преминава светлината и се преобразува в образ, който стига до мозъка посредством оптичния нерв. Увреждането на малките кръвоносни съдове в ретината вследствие на високите нива на глюкоза в кръвта е в основата на опасното очно заболяване диабетна ретинопатия. Поддържането на нивата на кръвна захар в норма намалява риска от развитие на заболяването.

Замъглено зрение

Размазването на зрението е друга честа негативна последица от хронично завишените нива на кръвна захар. Краткотрайното замъгляване на зрението е вследствие на притискане и подуване на лещата, с което се нарушава остротата на зрението.
В по-дългосрочен план увреждането на кръвоносните съдове засяга и ретината, което пък е причина за трайно замъгляване на зрението.

Катаракта

Най-общо казано заболяването катаракта представлява замъгляване на лещата на окото. Смята се, че това заболяване е най-характерно за хората в напреднала възраст, но хората с диабет са особено предразположени към развитие на катаракта и то в сравнително ранна възраст. Освен това заболяването прогресира по-бързо, в сравнение с хората, които не страдат от диабет.

Глаукома

Повишеното вътреочно налягане е друга негативна последица от захарната болест. Този проблем е най-вече свързан с очното заболяване глаукома. Повишеното налягане уврежда нервите и фините кръвоносни съдове в окото, което води до негативни промени в зрението. За съжаление в началните си фази това заболяване няма типични симптоми, затова е важно диабетиците да посещават редовно и своя офталмолог.

Комплексни мерки срещу очни заболявания, провокирани от диабет

Експертите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват страдащите от диабет на първо място да обърнат най-сериозно внимание на контрола над кръвната захар.
А навременната профилактика на очни заболявания, провокирани от диабет, се постига чрез комплексни допълващи мерки към тези за регулиране нивата на глюкоза в кръвта.

Естествените незаменими очни пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин са най-ценни за профилактика на очни заболявания. Те се съдържат в природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Необходими са за осигуряване на качествена защита на зрението при диабетици. Околут Комби е подходящо средство за профилактика и на други рискови групи като пушачи и хора на възраст над 40 години.

Като допълващо средство за възстановяване здравината и целостта на кръвоносните съдове специалистите от програма Очно здраве препоръчват прием на природния продукт Ентан/Entan®.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари