Диабет и последиците му върху очите

Диабет и последиците му върху очите и зрението

Захарният диабет е сред най-изявените и социално значими болести в модерното общество (около 300 милиона човека по света страдат от него), а едно от основните усложнения от него е нарушението на зрението, вследствие на различни очни заболявания – катаракта, диабетна ретинопатия, макулна дегенерация и в най-тежките случаи – неоваскуларна глаукома.

Диабетната ретинопатия е значимо усложнение на диабета, водеща причина за слепота в световен мащаб. Вследствие на високата кръвна захар, настъпва оклузия (запушване) на ретиналните капиляри и последващо образуване на неосъдове като опит за реваскуларизация и предотвратяване на настъпващата хипоксия и исхемия. Образувалите се нови съдове обаче са с тънки и крехки стени, имат повишена пропускливост и се късат лесно. Неоваскуларизацията може да се ограничи само във вътршните слоеве на ретината или, при по-тежките случаи, да премине и по повърхността й. И в двата случая е налице риск за необратими увреждания и пълна загуба на зрението.

Едно от тежките усложнения на диабетната ретинопатия е рубеозата на ириса, при която неоваскуларизацията е засегнала и този компонент на зрителния анализатор. Нарастването на т.нар. неосъдове води до лошо оттичане на вътреочната течност и поява на неоваскуларна глаукома. При адекватно лечение на диабетната ретинопатия новообразуваните в ириса съдове бързо регресират, но в напредналите й стадии уврежданията са необратими.

Основно значение за овладяване напредването на диабетно провокираните очни заболявания има успешното контролиране на хипергликемията (високата кръвна захар). Успоредно с това се препоръчва и приемът на средства, забавящи патологичните неоваскуларни процеси, например Неостат. Това е продукт, който е подробно проучен и с доказана ефективност по отношение на подобряване на състоянието при диабетна ретинопатия, неоваскуларна глаукома и макулната дегенерация. Неостат е водещо средство, което успешно помага за регреса на обратимите увреждания на зрението при изброените заболявания.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари