Астаксантин

Диабет и неговото негативно въздействие върху зрението

Заболяването диабет води до повишени нива на кръвна захар в организма, което се отразява негативно на всички кръвоносни съдове, но най-вече създава риск от увреждане на стените на най-малките кръвоносни съдове в окото.

Диабет – до какви очни заболявания може да доведе?

Затрудненият метаболизъм на глюкоза при пациенти с диабет може да доведе до две очни състояния – диабетна ретинопатия и диабетна катаракта. Захарната болест е сред водещите причини за придобита слепота в САЩ, най-често причинена от ретинопатия.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия се свързва с разкъсване на кръвоносните съдове зад ретината. Първоначално се наблюдава стесняване на кръвоносните съдове, след което те се увреждат и по този начин доставянето на хранителни вещества до светлочувствителните клетки в ретината е възпрепятствано.

Диабетна катаракта

Открита е директна връзка между диабетна катаракта и ензима алдоза редуктаза. Хипергликемията стимулира превръщането на глюкоза до сорбитол в лещата на окото именно чрез този ензим. А сорбитолът не може да бъде транспортиран през мембраната на лещата и се натрупва в нейните тъкани. Така се създава хипертонично състояние, което води до преминаване на вода през тъканите на лещата, за да се поддържа осмотичното равновесие. По този начин пропускливостта на мембраната се променя, което води до загуба на някои важни молекули, включително калий, магнезий и глутатион.

Това, което е показало положителни резултати при катаракта и ретинопатия, причинени от заболяването захарен диабет, е използването на инхибитори на ензима алдоза редуктаза, с което се намалява концентрацията на сорбитол в окото.

Овладяване на очни заболявания, провокирани от захарен диабет

За да се стопира прогресията на очни заболявания, провокирани от захарна болест, е необходимо на първо място да се регулират нивата на кръвна захар в организма. След това трябва да се помисли и за здравето на очите. Специалистите препоръчват комбинираният прием на Околут Комби/Ocolut® Combi и Ентан/Entan®, с което се забавя прогресията на патологичните изменения в очите при пациенти с диабет.

Околут Комби притежава офталмопротективно действие, благодарение на съдържащите се в него пречистени очни пигменти лутеин и зеаксантин и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Те се натрупват избирателно в макулата и действат като „храна за окото“.

Ентан, от своя страна, действа благоприятно при нарушено кръвоснабдяване в ретината.

Необходимо е двата продукта да се приемат за период от поне 6 месеца, вследствие на което се наблюдава значително подобрение на зрението при хора, страдащи от диабет, както и качествена превенция срещу появата на диабетна ретинопатия.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари