Деструкция на стъкловидното тяло

Деструкция на стъкловидното тяло

Много често пациента посещава офталмолог със следните оплаквания: „странни точки, ивици, кръгове, или рояк мушици, плуват пред очите ми“. Понякога оплакванията са свързани с поява на леко проблясване или мъгла пред очите.
В други случаи, пациентите описват своето състояние като: „светкавица или мълния, като при гръмотевична буря“.

Деструкция на стъкловидното тяло

Всички тези „аномалии“ са ясно видими от пациента на ярка светлина. Понякога те причиняват значителен дискомфорт или обратно – леко безпокойство. Разбира се, това не са халюцинации. Офталмолози вярват, че тези симптоми могат да са индикация за задаваща се деструкция на стъкловидното тяло.

За да се разбере какво се случва, трябва да се запознаем с анатомията на окото.
Стъкловидното тяло се намира между ретината и лещата. По своята същност това е вода (99%), а оставащият процент се пада на хиалуронова киселина, колаген и други вещества. Именно тези „добавки“ играят много важна роля. Те осигуряват гелоподобната структура на стъкловидното тяло, обичайно прозрачна. Прозрачността, от своя страна, е резултат на много ясно разположение на молекулите. В зависимост от различните причини, молекулите могат да се разпаднат, да променят своята пропускливост. В такива случаи, пациентът вижда гореспоменатите точки и звездички.

Промяната в обема на стъкловидното тяло може да доведе до механично напрежение върху ретината. Понякога визуалните ефекти, като появата на „мушици“, могат да предизвикат кървене във вътрешността на окото на фона на високо кръвно налягане.

Като правило, деструкциятя на стъкловидното тяло се свързва с възрастта. Известно е, че хора на възраст от 40 до 60 също са имали подобни симптоми. Въпреки това, в рисковата група влизат хора с висока степен на късогледство и очни травми.

Помощ при идентифициране на проблема може да окаже офталмолог, който ще проведе необходимите изследвания. Странното е, че дори и при наличие на всички описани по-горе симптоми, всичко може да се окаже в норма. Но ако броят на „мълниите“ пред очите внезапно се увеличи, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

За съжаление, ефективни медикаменти за справяне с проблема, не съществуват. Всякакви медикаменти, с изключение на хранителните добавки, са с недоказана ефективност. Проблемът може да се отстрани с помощта на витректомия, когато част или цялото стъкловидно тяло се отстрани, а вместо него се въведе балансиран солен разтвор. Към този метод на лечение се пристъпва само при сериозни индикации.

В качеството на профилактика и като придружаващ метод на лечение, се препоръчва да се води здравословен начин на живот и справяне със сериозни заболявания, които влияят отрицателно на зрението.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари