Грижа за очите

Грижа за очите

Грижата за очите е едно от задължителните условия за съхранение на здравето и прекрасното самочувствие.

Специалистите знаят, че всички стресови ситуации влияят неблагоприятно на зрението.
По време на нервно напрежение кръвоснабдяването на главния мозък се нарушава, а оттам страда и нашия зрителен апарат.

Волевото сдържане на сълзите е следващия фактор с отрицателно въздействие. Сълзите имат благотворен ефект върху нервната система, а и не само. Когато полагаме усилия да се сдържаме, за да не заплачем, очните мускули се напрягат и пречат на нормалното кръвоснабдяване. Освен това, сълзите по естествен начин „промиват“ очите от прах и различни вредни агенти.

Лошите навици са още един негативен фактор, който трябва да се вземе под внимание, когато говорим за хигиена на очите.
Алкохолът дехидратира организма, като по този начин лишава роговицата от необходимата влага. Пушенето разрушава клетките на ретината, а това се отразява пагубно на зрението. Офталмолозите предупреждават, че не трябва да се злоупотребява с кофеин, сол и захар. Правилното хранене е важно за очите. Най-добри приятели на зрението са витамини А и D. Млечните продукти, яйца и зеленчуци са шампиони по съдържанието на тези витамини.

Когато продължително време се взираме в близки предмети, очните мускули се преуморяват и кръвта не може да циркулира правилно. Как се решава този проблем? Достатъчно е просто да се отклони зрението от обекта и да се погледне в далечината.

Очите ни обичат добро осветление. Ослепителната светлина, идваща от слънцето, както и постоянното носене на слънчеви очила, може много да навреди на очите. Трябва да бъдат защитени от пряка или ярко отразяваща се слънчева светлина.

Снабдяването на мускулите с кислород е не по-малко важно условие. Дългите разходки и честото проветряване на помещенията се отразяват благотворно върху здравето на вашия „навигационен апарат“.

Очите обичат релаксиращ лосион с розова и краставична вода. Преди всичко, не забравяйте да се спазва правилен хранителен режим, и сухите очи ще останат за вас митически проблем. Задължителното изискване за хигиена на очите е пълноценен сън, който да не е по-малко от 8 часа на ден.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари