синдром на сухото око

Главната причина за синдром на сухото око – открита!

Официалната статистка сочи, че около 10% от възрастното население в света страда от синдром на сухото око. Състоянието, както подсказва наименованието му, се характеризира с усещане за сухота в очите, дразнене и често мигане, а при по-тежките случаи (5-10%) – значително отслабване или загуба на зрението. Въпреки честотата на оплакванията обаче голяма част от биологичните механизми, които стоят в основата на патологията, остават неизвестни. Наскоро научен екип от Институт по неврология на Аликанте, Испания, и от Кралския колеж в Лондон, Великобритания, направи решаваща стъпка към разбулване на тази необяснима загадки на съвременната медицина, като установи, че протеин в нервните влакна по повърхността на роговицата, наречен TRPM8, играе ключова роля в овлажняване на очната повърхност. Повече за откритието и как то ще повлияе на лечението на синдром на сухото око ще узнаете в настоящата статия.

Взаимовръзка между синдром на сухото око и протеин TRPM8

Изследователите констатират, че посредством нервните клетки TRPM8 подава непрекъсната информация към мозъка за нивото на хидратация на повърхността на окото, като „измерва“ степента на изтъняване на слъзния филм. Откритието ги навежда на мисълта, че протеинът до голяма степен е отговорен за активирането на компенсаторните механизми като повишено сълзене и учестено мигане, необходими за поддържане на влагата в очите в оптимални нива. Впоследствие учените не само доказват теорията, но и я надграждат. Оказва се, че TRPM8 е и своеобразен индикатор на промените в концентрацията на солите. Неговото отсъствие води до намалено сълзене и мигане, два от отчетливите симптоми, с които се проявява синдромът на сухото око. Карлос Белмонте, главен автор на изследването, отбелязва, че към момента функциите на протеина са установени единствено при лабораторни мишки. Той обаче е категоричен, че TRPM8 действа по идентичен начин в очите на хората. Дори подозира, че причината за големият брой възрастни, засегнати от синдром на сухото око в световен мащаб, се дължи на изчерпване на компенсаторните механизми за слъзна секреция, активирани от TRPM8, в процеса на стареене. В резултат окото губи способността да регулира влажността на слъзния филм. Възможен начин за лечение на потърпевшите е създаването на средство, което да стимулира производството на специфичния протеин и така да се наложи ефективен контрол над слъзоотделянето и честотата на мигане. Белмонте се надява, че в най-скоро време ще разработи с екипа си подобен продукт, който ще повиши качеството на живот на милиони хора по света.

Овладяване на симптомите на синдром на сухото око по естествен начин

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) силно се надява, че усилията на изследователите ще се увенчаят с успех и палитрата на възможните средства за лечение на синдром на сухото око ще се увеличи с още едно. Докато излязат резултатите от работата им обаче, единственото надеждно средство за премахване на сухотата в очите на нашия пазар остава мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Всяка негова капсула снабдява очите с оптимални количества от незаменимите очни пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Техният допълващ се ефект оказва благотворно влияние върху зрението, като осигуряват пълна пигмента и съдова защита за очите. Действието на активните съставките на Околут Комби в борбата със синдрома на сухото око може да се усили многократно с приема на омега-3 мастни киселини и токоферол (витамин Е). Максимално чисти и с най-високо качество те се съдържат в натуралния продукт ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Редовната му употреба премахва паренето и субективните усещания за чуждо тяло в очите, и значително понижава чувствителността към светлина.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари