В какво се крие лечебната сила на водораслите

В какво се крие лечебната сила на водораслите?

Известен е фактът, че водораслите са едни от най-древните представители на растителния свят. Те притежават много лечебни свойства, които не са характерни за растителните видове на сушата. Познати са над 30 хиляди вида водорасли като има не малко факти, които подсказват, че те са използвани за храна или външна употреба още от древността.

В днешно време е известно, че водните растения съдържат огромен запас от ценни съствки, които оказват благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Така например в червените водорасли се съдържат голямо количество полизахариди и лесноусвоими ненаситени мастни киселини. В повечето водорасли са установени и ензими, които спомагат за добро храносмилане, микроелементи (мед, фосфор, сяра, хром и др.), витамини (А, С, Д, Е, В1, В5, В12 и др.), пигменти (хлорофил, ксантофил) и захари (глюкоза, галактоза, маноза и др.).

Доказано е, че някои водорасли може да пречистват организма от токсини благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти – бетакаротин, витамин С, витамин Е, манган, цинк, мед, селен и др. В особен вид микроводорасли (Pluvialis haematococcus) е установен един от най-мощните антиоксиданти, познат на човечеството. Това е т.н. астаксантин, който представлява естествен каротеноид. На него се дължи оранжево-розовия цвят на сьомгата, фламингото и скаридите.

Приемът на антиоксиданти влияе благоприятно върху целия организъм. Те неутрализират свободните радикали, които се отделят от клетките в резултат на жизнената им дейност. Част от положителните им ефекти включват облекчаване на болката и възпалителни процеси, подобряване на умствената способност и зрението, съдовите функции и кръвообращението.

С напредване на възрастта нараства и недостигът на естествени антиоксиданти. Това е причината много лекари да препоръчват допълнителния им прием под формата на хранителни добавки. Оксибор Форте съчетава в себе си най-мощните антиоксиданти (проантоцианидин, селен, бета каротин, аскорбинова кислелина, α-токоферол, цинк, мед, магнезии, манган, коензим Q10), което го прави единствения антиоксидант с широк спектър на действие. Природният продукт оказва комплексно въздействие върху кожата, косата, очите и венците.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари