Сухо око

Влажната есен и зачестяването на оплакванията от сухо око

Зрителният акт и осъществяването на виждането са сложни процеси, обединяващи реакции от най-различно естество – физически, химически, неврологични и биологични. Попадането на светлинен лъч върху ретината е събитието, което отключва цяла каскада от въпросните реакции. Създава се нервен импулс, който достига до зрителния център в мозъка, който обработва информацията и ние съзнателно забелязваме и възприемаме дадена картина. За осъществяването на нормално и ясно възприемане на реалния наблюдаван образ е необходимо преди всичко осигуряването на безпрепятствено преминаване на светлината през прозрачните оптични среди на окото.

Най-външната повърхност и явяваща се първи пропускателен пункт за преминаването на светлината през окото по посока към ретината, е слъзният филм, който се създава върху роговицата при покриването й със слъзна течност.

Слъзната течност се секретира в слъзните жлези и се отделя на повърхността на окото като при всяко примигване се разнася равномерно върху очната ябълка и роговицата и престоява в цялостен вид определено време, след което постепенно изтънява и се изпарява. Появяват се своеобразни сухи зони по повърхността на окото, които се неутрализират със следващото примигване.

Именно това неутрализиране на сухите зони и възстановяването на нормалната влажност на предната очна повърхност е компрометирано при хората, страдащи от т.нар. Синдром на сухото око. При тях поради различни причини, които ще разгледаме в следващ материал, се секретира недостатъчно количество слъзна течност или такава с некачествен състав или консистенция, която не покрива изцяло очната повърхност или се изпарява твърде бързо от нея, водейки до бързо „пресъхване“ на повърхността на окото.

Така нормалната защитна функция, която слъзният филм изпълнява се губи. Започват често да се появяват възпаления по очната повърхност и са налице условия за редица оплаквания, типични за Синдрома на сухото око – зачервяване, парене, сърбеж, усещане за чуждо тяло в окото, често сълзене. Симптомите зачестяват през есенния и зимния сезон, когато човек пребивава дълго време в изкуствено затоплени помещения с печки и климатици, които изсушават въздуха. Така въпреки влагата на есента, Синдромът на сухото око бележи бум в проявите си през този период.

За да се преборят неприятните оплаквания от това състояние, и за да се осигури достатъчна протекция на зрителния анализатор, от която той е лишен поради влошената секреция на слъзна течност, се препоръчва приемът на продукти Околут, Околут Дуо или Околут Комби, според индивидуалните нужди на всеки с влошено от синдрома зрение. Продукти Околут осигуряват цялостна защита и подхранване на очите, от каквото се нуждае на практика всеки модерен човек, изложен на влиянието на всички натоварващи зрението съвременни фактори.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари