Блефароконюнктивит

Блефароконюнктивит – видове, симптоми, лечение

OcomedБлефароконюнктивит – разновидност на конюнктивит, настъпващ заедно с блефарит (възпаление на клепачите). Съпътстващите заболявания са розация, себореен и стафилококов блефароконюнктивит и др.

Причина за възникване на заболяването

Според статистиката, възпалителните заболявания на очите съставляват 40-50% от амбулаторния поток от болни със синдрома “червени” очи. Сред възможните възпалителни заболявания на органите на зрение се среща конюнктивит – до 67% и блефарит – около 23%.

Общите случаи на заболяване от блефарит и блефароконюнктивит представляват 39-88%, което показва сравнително висока степен на заболеваемост. Предразполагащи фактори са микротравми на конюнктивата; предишни инфекции; късогледство; астигматизъм; общо отслабване на организма, вследствие на преохлаждане/прегряване.

Видове и симптоми на заболяването

Пациентът има ясно изразена конюнктивална хиперемия и конюнктивален оток, в следствие на което настъпва характерното зачервяване на окото, развива се фотофобия, наблюдава се сълзене, отделя се гнойно-слузест секрет.

В медицинската практика се срещат следните видове блефароконюнктивит:

  • Бактериален в остра и хронична форма – причинява се от стафилококи и се появява на фона на неизразено възпалително зачервяване на клепачите; появява се зачервяване на очите, образува се “якичка” в корените на миглите, придружен от гнойно слузест секрет, който слепва клепачите; наблюдава се загуба на миглите.
  • Себореен – възниква на фона на тежка форма на себореен дерматит или розацея; протича с усещане за парене в очите.
  • Алергичен – настъпва при повишена чувствителност на организма към алергени.

Лечение на заболяването

Блефароконюнктивит слабо се поддава на лечение и има хроничен характер на протичане. При стафилококов блефароконюнктивит отстраняването на детрит от клепачите се извършва с помощта на памучен апликатор, потопен в шампоан с нормално/неутрално рН, след което се нанася назначения мехлем.

При себорейният блефароконюнктивит се изисква консултация с дерматолог, който да проведе адекватно лечение на основното заболяване – себорея. Провеждат се редовни прегледи, за да се проследят засегнатите райони.

Вирусният конюнктивит продължава 3 седмици, но в някои случаи може да продължи месец и повече.
При блефароконюнктивит се провежда комплексно лечение с противовирусни, противомикробни препарати, както и кортикостероиди, антибиотици, антисептици под формата на капки и мехлеми.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари