глаукома

Биомаркер установява прогреса на глаукома

Изследователи от Университета по медицина във Вашингтон идентифицираха биомаркер, с който може да се предвиди прогресията на глаукома и публикуваха научни доказателства за това. Биомаркерите са чужди за организма вещества, които служат за идентифициране на химичния или биологичния вреден агент.

Въпреки че за момента няма надежден начин да се предвиди кои пациенти са най-предразположени към бърза загуба на зрението, идентифицираният биомаркер се свързва с тежестта на заболяването при отделните пациенти. Той измерва по-скоро стреса в клетките, отколкото тяхната загуба. А след като може да се определи кога клетките са подложени на стрес, то може да се предприемат навремени мерки, за да се предотврати евентуална загуба на зрението.

Какво представлява глаукома, позната още като „тихата слепота“?

Тревожен е фактът, че глаукома е втората водеща причина за слепота в световен мащаб, която засяга повече от 60 милиона души.

Заболяването започва тихо и неусетно, със загуба на периферно зрение, което се проявява постепенно. Затова то може да остане незабелязано. След време се засяга и централното зрение, което означава, че вече са настъпили значителни увреждания.

При голяма част от пациентите терапия се назначава едва след като се установи повишено очно налягане. Това включва изписване на капки за очи, с които се цели намаляване на вътреочното налягане.

Следене на процеса на загуба на зрението при глаукома

Един от методите, по които обикновено се следи процесът на загуба на зрението е чрез тестване на зрителните полета. При този метод пациентът натиска бутон при виждане на мигаща светлина. Пациентите, които са загубили част от зрението си, виждат по-малко светлини в периферното зрително поле. Но на този метод не винаги може да се разчита. Затова откриването на ген, който се явява маркер за увреждане на зрителни клетки, е по-надежден начин за определяне на прогресията на заболяването.

Това, което учените са открили е молекула в окото, наречена растеж диференциация фактор 15 (GDF-15). С напредване на възрастта нивата ѝ се увеличават и се стига до увреждане на оптичния нерв. Наблюдават се също така повишени нива на GDF-15 при пациенти, претърпели операция за лечение на катаракта, глаукома и други зрителни заболявания.

Програма Очно здраве (Ocomed) консултира хора със зрителни проблеми, включително и с глаукома

Екипът на програма Очно здраве е фокусирал вниманието и усилията си за подобряване на очното здраве на населението. Програмата включва полезна информация, ценни съвети, безплатна консултация и мнения на специалисти, които могат да бъдат в помощ на всеки човек, който има проблеми със зрението. А когато човек е добре информиран, е способен да предотврати появата или да намали прогресията на очните заболявания.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари