Котешки нокът

Безспорните ползи от комбинирания прием на котешки нокът и хрущял от акула

Изключителното разнообразие на световната флора и фауна е предпоставка за наличие на всевъзможни лечебни растения и билки, от чийто ефект човечеството да се възползва в стремежа към търсене на лек за многото считани за нелечими заболявания. Нови растения и животни, които съдържат полезни биологично активни вещества, продължават да се откриват с напредването на технологиите. Много такива организми обаче са известни от древността.

Такъв е случаят с южноамериканската лиана, известна като Котешки нокът, ползвана от тамошните племена с медицински цели от хиляди години, и акулите в океаните, лечебните свойства на чийто хрущял тепърва изумяват учените и дават оптимизъм и вяра на човечеството.

Котешкият нокът, подложен на мащабен анализ чрез съвременните технологични средства, се счита за изключително активно средство в няколко направления. Съдържанието на разнообразни органично активни съединения от групата на алкалоидите определя медицинското приложение на котешки нокът като имуностимулиращо, противовъзпалително и дори противотуморно средство. На много места се споменава и за провеждани изследвания, които имат потенциал да разкрият и още лечебни свойства на тази лиана-билка.

Съединенията, участващи в състава на котешкия нокът, подобряват способността на организма да унищожава чуждите за него клетки, повишават производството на левкоцити (бели кръвни клетки) и стимулират активно имунната система. Това му действие дава големи надежди за благоприятен ефект върху блокирането на развитието на раковите клетки. Засега е проучено и доказано действието му за повишаване поносимостта към химио- и лъчетерапия, поради стимулиращия ефект, който активните съставки на екстракт от котешки нокът оказват за поправянето на уредената ДНК и нормализиране синтезата на левкоцити след тези изтощаващи терапевтични процедури. Освен това приемът на котешки нокът значително понижава болката и облекчава състоянието при артритни заболявания като блокира производството на провъзпалителни фактори – тумор-некротизиращ фактор и простагландин, т.е. действа силно противовъзпалително. Котешкият нокът повлиява добре и структурата на кръвоносните съдове, което е предпоставка за регулиране на кръвното налягане и нормализиране стойностите на холестерола при хора с хипертония и атеросклероза.

В животинския свят също се срещат представители, чиито защитни сили на организма могат да послужат за модел за откриването на продукти, които да подобряват здравословното състояние и при хората. Оцелелите и еволюирали в продължение на няколкостотин милиона години представители на семейството на акулите дават големи надежди за прилагането на активните съединения в състава на техния хрущял като полезни за здравето и на човека продукти. Екстрактът от хрущял от акула днес се прилага като имуностимулатор и превантивно средство при борбата с рака.

Доказано е, че хрущялът от акула инхибира ангиогенезата (образуването на нови кръвоносни съдове) в in vitro условия. Това е изключително позитивен ефект, който блокира изхранването и разрастването на туморните образувания в организма. Поради това хрущялът от акула се ползва ефективно и в борбата с неоваскуларизацията и патологичното образуване на нови кръвоносни съдове в окото при някои очни заболявания като глаукома, ретинопатии и др. Някои от активните вещества в състава му спомагат и за лечение на травми на ставите и костите, поради изявеното си противовъзпалително действие.

Действието на котешкия нокът и на хрущяла от акула е комбинирано и взаимно допълнено за осигуряване на изключително благоприятното действие на продукта Неостат. Екстрактите от тези две активни съставки осигуряват облекчение на пациенти с ревматоиден артрит, съдови проблеми, зрителни заболявания. Борбата със злокачествените образувания също може да бъде солидно подкрепена с приема на Неостат. Продуктът е с добра поносимост и може да се употребява продължително време.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари