алергичен конюнктивит

Алергичен конюнктивит през есента – причини и решения

Есента носи много красота, но и страдание за очите. Едно от най-упоритите и неприятни очни заболявания, които може да ни споходи през настоящия сезон, е алергичен конюнктивит, разговорно наричан очна алергия. Ето защо в настоящата статия ще му обърнем дължимото внимание.

Какво представлява алергичен конюнктивит?

Алергичен конюнктивит е заболяване, провокирано от свръхактивност на имунната система към вещество (алерген), което по принцип е безвредно за организма. В резултат прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото и обгръща вътрешната повърхност на клепача (конюнктива), се възпалява. Очите се подуват, зачервяват и започват да сърбят. Не е изключено да сълзят прекомерно и да парят. Клиничната картина до голяма степен напомня тази на инфекциозен конюнктивит. Основната разлика обаче е, че алергичният конюнктивит е придружен от запушен или течащ нос, кихане и непоносимост към светлина. Освен това не е заразен.

Кои са основните фактори, провокиращи алергичен конюнктивит през есенните месеци?

Главните причинители на алергичен конюнктивит през есента са полените, мухълът и акарите.

Как да се предотврати появата на алергичен конюнктивит през есенния период?

Най-добрият начин за предпазване от алергичен конюнктивит през есента е ограничаването на контакта с алергена.
Спазването на следните правила помага с изпълнението на тази нелека задача:

1. Поддържане на филтрите на климатика чисти с цел предотвратяване навлизането на алергени в дома или на работното място.

2. Използването на физиологичен разтвор е препоръчително, за да се отмият алергените от очната повърхност.

3. В случай на алергия към полени трябва да се избягва напускането на дома или офиса в часовете с най-голяма концентрация на полени във въздуха. Ако излизането е неотложно, е препоръчително да се носят слънчеви очила, за да се предотврати контакт на очите с алергена.

4. Ако алергията е към акари, контактът с дразнителя може да се ограничи, като се използва антиалергично спално бельо и протектор за матрак и подовете се почистват с моп вместо с метла или прахосмукачка.

5. При алергия към мухъл е необходимо да се поддържа оптимално ниво на влажност на въздуха и редовно да се почистват влажните помещения.

Как се лекува алергичен конюнктивит?

Лечението на алергичен конюнктивит е насочено към потискане на реакцията към веществата, които стоят в основата на алергията. За целта се използват антиалергични препарати (антихистамини) и нестероидни противовъзпалителни средства. Ако оплакванията са тежко изразени, по преценка на лекуващия лекар може да се наложи употреба на кортикостероиди или да се предпише имунотерапия.
Засегнатите могат да разберат кой е най-удачният начин за овладяване на алергичен конюнктивит, като се обърнат за съдействие към специалистите по очни болести от програма Очно здраве (Ocomed). Ерудирани и с богат опит, те бързо ще посочат на потърпевшите как да преодолеят по възможно най-щадящия и безопасен начин очното заболяване.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари