Какво представлява лутеинът и кои са основните му източници?

Какво представлява лутеинът и кои са основните му източници?

Какво представлява лутеинът?

Лутеинът е каротеноид – естествен мастноразтворим пигмент, на който се дължи жълтия цвят на плодовете и зеленчуците. Каротеноидите представляват група вещества, открити в плодовете, зеленчуците и зелените растения, които определят цвета им – от светло жълт до оранжев и червен. Една от най-важните функции на каротеноидите е предпазването на клетките от оксидативни нарушения, причинени от свободните радикали, които се образуват под въздействието на фактори на външната среда – цигарен дим, замърсявания на въздуха, радиация, токсични отпадъци, прием на лекарства. В природата съществуват повече от 600 каротеноида, но само около 20 естествено присъстват в човешката плазма и тъкани. Основните каротеноиди, открити в човешкото тяло, са алфа-каротен, бета каротен, бета-криптоксантин, лутеин, ликопен и зеаксантин. Алфа-каротен, бета-каротен, бета-криптоксантин в човешкото тяло се превръщат във витамин А, който подържа нормалната функция на очите. Лутеинът и зеаксантинът не са прекусор (изходно вещество, от участието на което в даден естествен процес се получават други вещества) на витамин А, но играят важна роля за зрението. Нивата на лутеин в човешкото тяло са най-високи в макулата и ретината на окото. По-малки количества лутеин се съдържат в очната леща. Човешкият организъм не отделя лутеин и зеаксантин и единственият им източник е храната.

Кои храни са основни източници на лутеин?

Основен източник на лутеин са тъмнозелените листни зеленчуци. Високото съдържание на хлорофил с интензивния зелен цвят маскира жълтия цвят на лутеина в тези храни. Съдържанието на лутеин варира в различните продукти:

  • Зеле – 14,4 мг/100 г
  • Зелен грах – 2,0 мг/100 г
  • Спанак – 7,4 мг/100 г
  • Броколи – 1,9 мг/100 г
  • Магданоз – 5,8 мг/100 г
  • Леща – 1,6 мг/100 г
  • Пипер, зелен – 1 мг/100 г

Ценни източници на оптимално количество чист лутеин са двата природни продукта от програма ОкомедОколут и Околут Дуо. Те не съдържат други съставки, и затова се усвояват цялостно и пълноценно от организма.

Благодарение на високото съдържание на лутеин Околут осигурява по-добро зрение и се приема при риск от малкулна дегенерация и катаракта, работа с компютър и уморени очи, намалена зрителна острота.

Околут Дуо се грижи за подобряване на зрението при вече настъпило нарушение и/или съществуващи рискови фактори при макулна дегенерация и катаракта, уморени очи, късогледство, пигментен ретинит, нарушена зрителна острота и нощно виждане.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари