Лутеин принадлежи към групата на каротиноидите. Той представлява мастноразтворим жълт пигмент, който поглъща светлината и осъществява защита срещу вредните ултравиолетови лъчи и свободните радикали. В човешкия организъм лутеин присъства в макулата на ретината и в лещата. Той и зеаксантин са специфични пигменти на макулата.

В организма не се синтезират тези важни за окото пигменти. Те трябва да се набавят отвън чрез храната. Установено е, че 75% от хората не приемат достатъчно количество лутеин и зеаксантин. Недостиг на лутеин се среща по-често при пушачи и хора със светли очи. За тези случаи е уместно добавянето на лутеин и зеаксантин чрез природни екстракти в капсулни форми.

Лутеин и зеаксантин се усвояват 5 пъти по-добре от бета-каротин, особено в комбинация с храна, богата на мазнини. Те се свързват със специфичен ретинален белтък и се разпределят в ретината и лещата. Зеаксантин се натрупва предимно в макулата, а лутеин в цялата ретина

Лутеин и зеаксантин имат важна роля в профилактиката на очните заболявания и по-специално възрастово обусловената макулна дегенерация и катаракта. Тези специфични за окото пигменти спомагат за повишаване на зрителната острота, подобряване адаптацията към тъмнина и др.

Много от очните заболявания имат наследственост, но от факторите в съвременния начин на живот, водещи до очни нарушения най-важни са недостиг на важни за окото вещества –лутеин, зеаксантин, витамини, минерали, UV лъчи, работа с компютър, възраст, тютюнопушене дегенеративни заболявания – диабет и др.

Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари