Блефарит

Блефарит – симптоми, видове, лечение

Хронично възпаление(обикновено двустранно) на ръбовете на клепачите се нарича блефарит. Заболяването засяга предимно хора в трудоспособна възраст(30-50 години).
Стафилококовият блефарит (80%) се появява при жени на възраст 40-45 години.
Хроничното възпаление на ръбовете на клепачите е едно от най-честите заболявания на очите.

Блефарит – класификация

В зависимост от причината на заболяването:

  • Инфекциозен;
  • Неинфекциозен.

В зависимост от клиничната проява и локализация на процеса:

  • Преден блефарит – стафилококов (язвен), себореен (люспест). Засяга предната част на клепача, където са разположени миглите. Най-често се причинява от бактерии (стафилококи) или пърхот на скалпа и веждите (себореен блефарит).
  • Заден блефарит – засяга вътрешната част на клепача (влажната част, която е в контакт с окото) и възниква в резултат на нарушена секреция на мастните жлези в тази част на клепача, което създава благоприятни условия за развитието на бактерии.

Причини за заболяването

Причините за появата на блефарит могат да бъдат алергии, късогледство или далекогледство, паразитни заболявания, общ спад в имунитета, недостиг на витамини, ендокринни нарушения, прием на медикаменти, вредни навици, патология на стомашно-чревния тракт, стрес и т.н.
За да се установи истинската причина за блефарит, е необходимо пациента да се подложи на пълни изследвания и да се направи консултация с няколко специалиста.
Появата на блефарит е обезпокоителен сигнал за намаляване на защитните сили на организма.

Симптоми

Блефарит може да протече с различна степен на тежест. Лесното протичане на заболяването се характеризира с незначително зачервяване и едва видимо подуване на ръбовете на клепачите, покриване на корените на миглите с малки и лесно отделими люспички. Клепачите са силно сърбящи, понякога миглите падат под тежестта на клепачите. Очите сълзят и бързо настъпва зрителна умора, появява се чувствителност към ярка светлина, прах, вятър и други дразнители. При тежко протичане на заболяването, на ръба на клепачите се образува гнойна коричка. След отделяне на коричката се появява язва с кървене на повърхността. Белезите могат да доведат до аномален растеж на миглите и деформация на клепачите. Миглите често падат, а новите растат много слабо.

Лечение

Провеждането на интензивна терапия води до стабилизация на заболяването. Ежедневната хигиена, внимателното отстраняване на корички от миглите, с помощта на памучен тампон, напоен със слаб разтвор от сода бикарбонат, спира или предотвратява влошаването на блефарит. При тежки форми на заболяването се предписват антибактериални мехлеми и капки за очи, както и слаби кортикостероиди.

Най-упорит е стафилококовият блефарит. Прогнозата е благоприятна, при спазване на всички препоръки на лекаря.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари