макулна дегенерация

Макулна дегенерация – повече за сухата ѝ форма

Макулна дегенерация е нарастващ световен проблем. Коварното очно заболяване е сред водещите причина за загуба на зрението на 32% от хората над 50-годишна възраст в развитите страни. Като с всяко изминало десетилетие този процент прогресивно се увеличава. В опит да противодействат на плашещата тенденция учените търсят нови начини за борба със заболяването и най-честата му разновидност – сухата. Преди обаче да видим докъде са стигнали в търсенията си, ще предоставим повече информация за тази форма на болестта.

Същност на суха макулна дегенерация

Сухата или още атрофична (непролиферативна) форма на макулна дегенерация се характеризира с изтъняване слоевете на макулата (централната част на ретината). При нея бавно и прогресивно „загиват“ клетките на пигментния епител и надлежащите фоторецепторни клетки (колбички), отговорни за нормалното цветно и централно зрение. Ако се чудите защо и фоторецепторите ги застига скоропостижна смърт, отговорът е следния – техният метаболизъм зависи от целостта на клетките на пигментния епител.
Основното оплакване на потърпевшите е замъгленото, неясно централно зрение.
Сухата форма на макулна дегенерация е изключително коварна. Тя прогресира с години. За разлика от мократа форма се отличава с етапност в протичането.

Етапи на протичане на суха форма на макулна дегенерация

Сухата макулна дегенерация има следните три етапа на протичане:

  • ранен – протича без каквито и да е симптоми
  • умерен – появяват се началните симптоми на заболяването
  • късен – симптомите се задълбочават

Много от случаите на суха макулна дегенерация прогресират до мокра форма, която крие по-сериозни рискове от увреждане на зрението.

Рискови фактори за суха форма на макулна дегенерация

Все още не са ясни механизмите за възникване нито на сухата, нито на мократа форма на дегенерация на макулата. Това автоматично означава, че и рисковите фактори за появата на двете форми на очното заболяване тънат в мистерия. Потенциално отговорни за появата на двете разновидности на заболяването се посочват:

  • фамилна обремененост
  • напреднала възраст
  • тютюнопушене
  • хипертония
  • високи стойности на холестерол
  • лош хранителен режим – прекомерен прием на мазнини
  • продължително излагане на UV лъчения с незащитени очи
  • оксидативен стрес

Честота на разпространение на суха форма на макулна дегенерация

Офталмологичната практика сочи, че в 85% от случаите се среща суха форма на дегенерация на макулата и едва в 15% – мократа.

Последствия от нелекувана суха форма на макулна дегенерация

Последиците от неглижиране на симптомите на суха форма на макулна дегенерация могат да бъдат изключително тежки. Статистиката нееднозначно го потвърждава. Оставена нелекувана тази форма на дегенерация на макулата води до централна слепота при 10-20% от заболелите.

Превенция на суха форма на макулна дегенерация

За намаляване на риска от развитие на суха форма на макулна дегенерация специалистите препоръчват на хората над 40-годишна възраст да:

• намалят приема на мазнини
• преустановят тютюнопушенето
• „вкарат“ в норма стойностите на холестерола
• се предпазват от оксидативния стрес
• се подлагат на профилактични прегледи на очите поне веднъж в годината

Нови методи за профилактика на дегенерация на макулата

Редица проучвания сочат, че придържането към диета, включваща приема на повече витамин С, бета-каротен, цинк, мед, лутеин и зеаксантин допринася за превенция на макулна дегенерация. Най-новите проучвания показват още, че приемът на 6 мг лутеин на ден намалява риска от възникване на суха форма на макулна дегенерация.

Надеждното природно средство за превенция и овладяване на всички форми на дегенерация на макулата

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo за намаляване на риска както от сухата, така и от мократа форма на макулна дегенерация. Този изпитан природен продукт е със силно изразено офталмопротективно действие, дължащо се на уникалния му състав. Всяка капсула на Околут Дуо снабдява очите с високи количества от двата най-важни очни пигменти лутеин и зеаксантин. Съставките се натрупват избирателно в макулата. В резултат филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър.

Освен при риск от макулна дегенерация (суха и мокра форма) Околут Дуо се прилага успешно при опасност от пигментен ретинит. Може да се използва и като помощно средство в лечението на двете очни заболявания.

За постигане на оптимален ефект се препоръчва Околут Дуо да се приема продължително време по 1 растителна капсула на ден след хранене. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради изцяло природния произход на съставките.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари